Volg ons :  

Innovatief insert voor Metal-X


Odyssey Golf heeft wederom een belangrijke productinnovatie toegevoegd aan zijn reeds indrukwekkende lijst van vernieuwende clubconcepten (o.a. multi–layer White Ice). Wij dachten op het gebied van insert face technologie nu wel zo'n beetje alles gezien te hebben en toch is Odyssey Golf erin geslaagd om een unieke combinatie van functies, gevoel en geluid in één putterontwerp samen te brengen. Voordat we u precies uitleggen waar de nieuwe Metal–X putter innovatie van Odyssey Golf in concreto uit bestaat, gaan we nog even terug naar de basis.

Uw voorkeur voor een bepaald type putter is sterk afhankelijk van het soort bal dat u gebruikt en van de snelheid van de greens. Het slagvlak geeft de putter zijn karakter en bepaalt of een putter hard of zacht aanvoelt bij impact. Wat het beste is in uw situatie is geheel afhankelijk van uw gevoel. U kunt zich voorstellen dat de combinatie van een harde bal met een hard metalen slagvlak op een snelle green de controle over de juiste afstand en het doseren van de benodigde snelheid kan bemoeilijken.

Het traditionele metalen slagvlak is van staal maar er zijn ook bronzen, aluminium, koperen, zink en titanium varianten. De zware en sterke eigenschappen van staal geven de putter een solide en goed te controleren gevoel. Een belangrijk voordeel van een geheel stalen putter is het geluid. U krijgt duidelijke feedback bij impact. Zodra u uw slag gemaakt heeft, weet u of u de putter op de sweetspot geraakt heeft of niet. Zachter materiaal geeft u beduidend minder feedback.


De insert face putter heeft een slagvlak dat is gemaakt van een afwijkend materiaal. Dit kan een lichtgewicht polymeer zijn, andere kunststofvarianten of een combinatie van verschillende materialen samen. Het voordeel van het gebruik van een dergelijke constructie is dat het de putterontwerper de mogelijkheid geeft om gewicht uit te sparen en dit te verplaatsen naar andere delen van de clubhead. Het verplaatsen van gewicht naar de heel en de toe van de putter clubhead wordt toegepast om putters vergevingsgezinder te maken bij "off-centre" slagen, het clubblad eenvoudiger square te krijgen bij impact en om de balroll te optimaliseren. Het voordeel van de zachtere face insert putter is de feel, het nadeel het gebrek aan feedback. Dankzij de introductie van verschillende "Roll Groove" systemen (Yes, Rife) weten we inmiddels dat het aanbrengen van (milled) groeven op het (metalen) putterslagvlak de voorwaartse slagbeweging kan verbeteren en dat het een effectieve manier is om "skipping" en "skidding" (het stuiteren of glijden) van de bal te voorkomen.

Odyssey Metal-X

Al deze aspecten in ogenschouw nemend besloot Odyssey Golf om een putter te ontwerpen die het beste van alle puttervarianten combineert. De Odyssey Metal–X putter heeft een dual–layer insert, een lichtgewicht aluminium slagvlak geplaatst op een achtergrond van zacht urethaan. Hiermee krijgt de golfer het heldere geluid en de feedback van het contact op metaal en de feel en controle van een zachte face insert. Dit is verkort samengevat want er zijn nog enkele sappige details. De lichtgewicht dual–layer insert combinatie maakt het mogelijk om gewicht te besparen en iedere Odyssey Golf Metal–X putter te voorzien van een optimale gewichtsverdeling. De buitenste laag aluminium is voorzien van een speciaal patroon van minuscuul kleine ovalen met scherpe randen. Deze speciale structuur creëert iets wat Odyssey beschrijft als "mechanical lock". Het komt er in het kort op neer dat het contact van het slagvlakoppervlak verkleind wordt terwijl het contact op de randen tussen de bal en het slagvlak wordt vergroot. De extra weerstand of frictie die dit oplevert elimineert het risico op "skidding" en geeft de bal een true roll. De Odyssey Golf Metal–X putters zijn voorzien van een midnight black (non–glare) afwerking en een Lamkin 3GEN zacht synthetische Pistol grip die vibraties tot een minimum beperkt. Advies verkoopprijzen vanaf €159,90 (model Rossie). Kijk voor de precieze werking van de "mechanical lock" op deze video:

  • Odyssey Golf 2012