Volg ons :  

Swingsnelheid gelinkt aan de flex van uw shaft?

Er zijn behoorlijk wat golfers die veronderstellen dat de snelheid van hun swing direct gekoppeld is aan de flex van hun shaft. Maar is dit juist? Feit is dat het simpelweg koppelen van de shaftflex aan de swingsnelheid op zich geen enkele garantie geeft.

Beter is het om een shaft te zoeken die past bij het complete profiel van een golfers swing. Hoe sterk is de golfer in kwestie? Wat wil hij of zij met zijn clubhead doen en wat wil de golfer dat de bal doet.

Bij de zoektocht naar meer snelheid, het maximaliseren van het swingpotentieel en het verkrijgen van meer lengte in de slagen heeft een clubfitter tal van opties en verschillende mogelijkheden.

Clubfitters werken met ultralichte, maar zeer sterke carbon fiber kwaliteitsshafts die de clubhead meer swingsnelheid geven zonder dat dit ten koste gaat van de stabiliteit van de shaft.

Wat voor u het beste werkt zult u samen met uw clubfitter moeten bepalen. Vraag daarom om advies. Probeer de verschillende merken en modellen shafts, test en analyseer en neem er de tijd voor. Er is absoluut een combinatie te vinden die u op het lijf geschreven is.

Maak meer meters van de tee!


Nagenoeg iedere amateur golfer wil meer lengte van de tee. We hebben er veel voor over om lange strakke drives te kunnen slaan die precies daar landen waar we ze graag willen hebben. In de praktijk blijkt dat het maken van een dergelijke slag nog niet zo eenvoudig is. De moderne drivers zijn lang, meestal 46 inch in lengte, en hebben "low lofted" clubheads met een hoog "center of gravity ". Ideaal voor de lage handicap speler met een hoge swingsnelheid, maar minder geschikt voor de gemiddelde golfer. Golfers met een lage of gemiddelde swingsnelheid hebben moeite om de bal zo te lanceren en te controleren dat ze de maximale afstand uit hun slagen halen.

Opvallend is dat golfers met een gemiddelde swingsnelheid van pakweg, tussen de 85 en 95 mph, hun langste, meest rechte drive vaker met een houten 3 slaan dan met een driver. Dit is als volgt te verklaren. De houten 3 heeft meestal een loft van 15 graden en is gemiddeld ongeveer 43 inch lang. Dit maakt de club makkelijker te spelen, geeft u een betere lanceerhoek en meer controle. De Amerikaanse meester clubfitter John Muir kwam naar aanleiding van deze problematiek op het idee om een speciale "high lofted" club te maken die de groep golfers met een lage tot gemiddelde swingsnelheid een heel stuk verder helpt. Speciaal voor senioren, dames golfers, junioren en reguliere golfers met een lage swingsnelheid ontwikkelde hij de "Thriver" een combinatie van een "Three wood" en een driver.

De "Thriver" heeft een loft van 15 graden, is met 44 inch iets langer dan een houten 3 en heeft een clubhead met een "driver-size" volume van 460cc. De clubhead is een zogeheten "4-piece forged cubface" exemplaar zoals ( in lagere loft varianten) gebruikt wordt door longest drive wedstrijdspelers. Combineer dit met een 65 grams "mid-high launch/spin profile" Matrix Kujoh shaft en je hebt een killercombinatie met een hoge loft, flexibele shaft en een beter te controleren clublengte. U kunt proberen om deze club naar Nederland te halen (het aantal "special-builds" is met 200 beperkt) maar daar moet u geduld voor hebben. Wat ongetwijfeld sneller werkt is een bezoek aan uw favoriete golfclubfitter. Leg hem uw lengte–en swingsnelheidprobleem voor en refereer naar het in dit artikel beschreven experiment. In negen van de tien gevallen kan hij een soortgelijke "high lofted" club voor u bouwen.

Dat een houten 3 een geducht longest drive wapen kan zijn werd onlangs nog eens bewezen door Maurice Allen, professioneel deelnemer aan de longest drive competitie. Hij sloeg een nieuw Guinness Book of records wereldrecord "driver balsnelheid" met een TourEdge Exotics XCG5 Fairwaywood! In de "full swing" simulator van America's Golf outlet in Orlando, sloeg Allen de bal met een duizelingwekkende snelheid van 211 mph. Het vorige record stond op naam van Jason Zuback die, overigens wel met een driver, tot de toen maximaal haalbare balsnelheid van 204 mijl per uur kwam. Het schot met de TourEdge houten 3 was 347 yards (!) lang waarvan 336 yards "carry distance". "Mind you", dat is langer dan de gemiddelde slagen van de PGA Tour spelers met een driver!De recordpoging werd zoals gezegd uitgevoerd met een TourEdge Exotics XCG5 houten 3 (15 graden) voorzien van een stock regular flex Aldila RIP graphite shaft met Black Widow grip en een Volvik Vista golfbal. De 30-jarige Maurice Allen is slechts 1.77 meter lang, weegt 84 kilogram maar genereert een ontzagwekkende clubsnelheid van liefst 164 mph! Voor meer informatie over de "Thriver"en waar u een kwaliteitsfitter kunt vinden klikt u hier. Meer informatie over de TourEdge Exotics XCG5 fairwaywood vindt u hier.

 • Er doen de wildste verhalen de ronde over wat wel en wat niet werkt in golfmaterialen. Met het opzetten van een sectie over clubfitting zal golfmerken.nl een aantal van de meest voorkomende aannames en misvattingen beschrijven en met behulp van experts uitleggen. De volgende onderwerpen komen als eerste aan de orde:

  Bron:
  Wishon/ Grundner
  ''
  12 spelvernietigende fabels''
 • Moderne golfclubs slaan verder dan clubs van een paar jaar geleden.
 • Hoe langer mijn driver, hoe verder ik kan slaan.
 • Hoe lager mijn loft, hoe verder mijn slag
 • Hoe groter mijn clubhead hoe beter
 • Ik speel een stiff shaft. Want dat is wat er op staat.
 • Nieuwe clubs hebben een grotere sweetspot.
 • Dames golfclubs zijn ontworpen voor dames.
 • Een ingekorte set werkt prima voor mijn kinderen.
 • Mijn club is dezelfde die Tiger Woods gebruikt.
 • Clubs zonder bekende merknaam zijn het overwegen niet waard.
 • Ik heb me laten ''custom fitten'' op de driving range ( of in de proshop)
 • Custom fitten is alleen voor heel goede golfers

  Binnenkort meer...